Colorgreen is groot in het leveren van pvc-vrije print media, bannermaterialen en interieurfolies.

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een vraag over de toepassing van een van onze folies of een technische vraag? Wilt u een account aanmaken om te kunnen profiteren van inkoopvoordelen? Of wilt u meer weten over een van onze speciale aanbiedingen, prijzen of levertijden? Neem contact op met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar via de telefoon +31 (0)55 303 1002, of via de e-mail [email protected] of vul het contactformulier in.

Veelgestelde vragen

1 FAQ's pvc-vrije printmedia

De signindustrie is volop in ontwikkeling als het gaat om verduurzaming. Sommige grote spelers in de markt zijn er al serieus mee bezig, maar de meesten zijn nog niet zo ver. Echter, steeds meer overheden en klanten in de zakelijke eindmarkt vragen om pvc-vrije printmaterialen. L’Oreal, Adidas, Unilever en Levi's bijvoorbeeld.

 • Veel signmakers adviseren tegen pvc-vrij. “Te duur” is een veelgehoord bezwaar. Pvc-vrije media zijn in ontwikkeling. Het zal dan ook steeds goedkoper worden om te produceren en pvc zal worden afgeschaald. Bij Colorgreen kosten pvc-vrije printfolies nu al amper meer dan pvc.
 • Een korte levensduur wordt ook genoemd, maar dat is niet meer zo. Onze folies hebben een buitenlevensduur van 4 jaar en met UV-werend laminaat nog veel langer. Gelamineerd minstens zo lang als polymere pvc.
 • En dan is er nog het misverstand dat het geen zin zou hebben om op pvc-vrije media te printen met niet-milieuvriendelijke inkten. Uiteraard Is het beter om op pvc-vrij te printen dan op pvc folie, óók met solvent inkten! Er komt minder pvc in het milieu en dat is beter. We hebben er speciaal een solvent bestendige polypropyleenfolie voor!

Door te gaan printen op pvc-vrije printmedia bespaar je op CO2 uitstoot (Life Cycle Assesment*). Energieconsumptie voor het maken van pvc (inclusief electrolyse om chloor te maken) is gemiddeld ca 1,3 kWh per Kg. Pvc is goed voor productie van 1,7Kg CO2 per Kg pvc, over de levensduur. Bij de productie van PP is dat energieverbruik  0.5 kWh per kg en wordt ca. 1,4Kg C02 per Kg PP uitgestoten tussen het oppompen van gas en het verwerken tot afval. Als alle electriciteit voor fabrikage duurzaam zou worden opgewekt produceert de fabrikage van pvc nog 7% minder CO2. Transport is hierin niet mee gerekend maar heeft vanzelfsprekend een groot aandeel in de uitstoot van CO2. Het is logisch dat wat je van ver haalt meer CO2 uitstoot. Het is ook logisch dat zwaarder materiaal (pvc) meer CO2 uitstoot tijdends vervoer. Koop pvc-vrij en koop niet wat ver weg wordt gemaakt, daar bespaar je het meeste CO2 mee. De reden om pvc-vrij te gaan heeft echter weinig te maken met CO2 uitstoot, maar het is mooi meegenomen!

Pvc-vrij gaat over schone lucht, minder kankerverwekkend stoffen in het milieu en in het lichaam. Het heeft amper te maken met CO2 besparing.

*Life cycle inventory analysis of CO2 emissions manufacturing commodity plastics in Japan (Nobuhiko Narita, Masayuki Sagisaka & Atsushi Inaba, springer.com, 2002)

Algemeen kan worden gesteld dat pvc de meest milieubelastende kunststof is voor printmedia. Over de gehele levensloop (fabricage, gebruik en afvalverwerking) scheidt pvc giftige stoffen af die zich opstapelen in mens, dier en milieu. Dat is natuurlijk onwenselijk. Toch is pvc ook wel eens de meest duurzame optie simpelweg omdat er geen minder belastende alternatieven zijn. Bijvoorbeeld pvc kozijnen met een levensduur 75 jaar. Daar kan geen hardhout tegenop. De vuistregel: "Als er een beter pvc-vrij alternatief is, gebruik dan het alternatief". 

 • VCM / Vinylchloride monomeer (niet te verwarren met monomere printfolies!) is de basis voor pvc. Het is kankerverwekkend. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen bij de productie van pvc.
 • In flexibel pvc zitten weekmakers om pvc soepel te maken: ftalaten (DEHP). Sinds augustus 2015 zijn ze officieel verboden in Europa wanneer er meer dan 0,3% DEHP in een product zit. Voor minder dan 0,3% geldt een uitzondering. Ze worden dan ook nog steeds gebruikt. Het zal nog jaren duren voor ftalaten overal vervangen zijn door minder schadelijke weekmakers. Er zijn dringende aanwijzingen dat weekmakers in pvc kankerverwekkende, reproductietoxische of sensibiliserende eigenschappen hebben. (RIVM)
 • Chloor is een van de bouwstenen van polyvinylchloride oftwel pvc. Bij verbranding verandert het chloor uit pvc in zoutzuur en vele andere giftige chloorverbindingen. Dit is buitengewoon schadelijk voor mens en milieu.
 • Bij de verbranding van pvc komen ook kankerverwekkende dioxines en gechloreerde koolwaterstoffen vrij (CFK’s). Die worden steeds beter afgevangen tijdens de verbranding, maar nog steeds is de uitstoot zodanig dat een groot deel van de bevolking aan te hoge concentraties wordt blootgesteld, voornamelijk omdat ze neerslaan op gewassen en weilanden en zo in onze voedselketen terecht komen. De wél uit rookgas afgevangen dioxines worden bewaard totdat iemand uitvogelt hoe je er vanaf komt. Net als kernafval.
 • Pvc wordt geassocieerd met de Vluchtige Organische Stoffen (VOS) die het zogenaamde "sick building syndrome" veroorzaken, volgens een rapport van de gezondheidsraad

Ja,heel goed zelfs. Maar het is alleen toegestaan voor harde pvc (uit de bouw). Het is ook niet logisch. Door hergebruik haal je de schadelijk stof niet uit het milieu, maar laat je die juist langer zijn schadelijke werk doen. Je bespaart wel op de uitstoot van CO2 door pvc te recyclen. 

Als er een pvc-vrij alternatief is, gebruik dan dat alternatief. Alleen daarmee boek je vooruitgang. 

Resin, recyclebare industriële (acryl) hars- en Polypropeen zijn vooralsnog “virgin”. In gerecyclede kunsstoffen zit teveel verontreiniging om als nieuwe grondstof voor folie te dienen. Dat komt omdat er geen gescheiden afvalstroom voor PP is, dus komt alles bij elkaar. Die gescheiden stroom is er wel voor PET (PET flessen). Hier kunnen dus letterlijk de plastic flessen als bron gebruikt, maar dat komt in de praktijk nog niet zo veel voor. Dan is er nog het probleem dat voor bijna alle printmedia verschillende soorten kunststof worden gebruikt (folie+lijm, bijvoorbeeld). Die kunnen niet van elkaar gescheiden worden voor hergebruik. Ze kunnen wel worden gerecycled door de koolstofcomponent in het kunststof te verbranden en om te zetten in schone elektriciteit. Daarmee wordt bespaard op gas en olie om diezelfde elektriciteit op te wekken in een centrale.

Hoewel op dit moment nog fossiel propaan wordt gebruikt voor het maken van polypropeen zijn er al eerste veelbelovende testen met propaan uit (bio)afval. We verwachten dat binnen enkele jaren folie gemaakt zal worden uit biopropaan. Er zijn vergelijkbare ontwikkelingen met gerecycled PET. Wordt vervolgd!

Voor het maken van pvc-vrije alternatieven voor standaard pvc printfolies worden polyolefine kunststoffen gebruikt die als grote gemende deler hebben dat ze uitsluitend uit koolstof en waterstof zijn gemaakt. Geen onprettige toevoegingen, dus. Naast polpropeen (PP) en PET (polyester) worden PU (polyurethaan) en Resin (recyclebare industriële acryl hars) gebruikt voor pvc-vrije printmedia.

 • PE / Polyethyleen / polyetheen wordt o.m. gebruikt als coating op de (FSC) papieren drager. Recycling van drager met PE coating door Energy Recovery
 • PP / Polypropyleen / polypropeen is de grondstof voor onze populairste pvc-vrije printfolies. Zelfklevend: Recycling door Energy Recovery, Niet zelfklevend: her-polymerisatie (hergebruik)
 • PET / Polyethyleentereftalaat / polyester voor folies met speciale eigenschappen vanwege de grotere hardheid en helderheid. (bekend van de plastic frisdrankflessen). Zelfklevend: Recycling door Energy Recovery, Niet zelfklevend: her-polymerisatie (hergebruik) en up-cycling (oude PET flessen hergebruiken)
 • PU / polyurethaan als rubberachtige coating op textiel om het soepel en printbaar te maken. Hergebruik in nieuwe materialen zoals matrassen
 • Resin: een verzamelnaam voor ge-engineerde kunststoffen die als coating de drager (folie of textiel) gewenste eigenschappen geven. Vaak is dit een acryl-variant. Recycling door Energy Recovery

Voor alle kunststoffen die wij gebruiken voor pvc-vrije printmedia geldt dat ze recyclebaar zijn. Hergebruik kan (nog) nog niet met de zelfklevende folies. De lijm en de folie zijn namelijk niet hetzelfde materiaal en kunnen niet van elkaar gescheiden worden. Deze folie kan echter uitstekend gebruikt worden als hoogwaardige, schone brandstof. De energie die in het materiaal besloten ligt (koolstof) wordt gebruikt om schone energie op te wekken door Energy Recovery. Hierbij komen geen schadelijke stoffen in het milieu. Meubelstoffering en vloerbedekking wordt gescheiden ingezameld en hergebruikt. Voor banners en folies zonder lijmlaag geldt dat ze op kleine schaal worden hergebruikt als grondstof, maar in de meeste gevallen ook verbrand voor elektriciteitsopwekking. Dit bespaart dan weer op de olie of gas die nodig zijn om diezelfde hoeveelhied elektriciteit op te wekken.

Jazeker. De lijm die gebruikt wordt is een water gedragen en relatief milieuvriendelijke acryldispersie. Helaas is de techniek nog niet zo ver om de lijm op economisch verantwoorde wijze van de folie te scheiden. De ambitie is om de lijmen op plantaardige basis te gaan gebruiken. Op dit moment is dat nog niet verenigbaar met de gewenste kwaliteit.

Het papier dat gebruikt wordt voor de drager (de backing) is FSC gecertificeerd. Het is gecoat met recyclebaar PE (Polyetheen) en siliconen. PE is heel makkelijk te recyclen, echter… Net als bij de lijmlaag is het (nog) niet economisch haalbaar om de lagen papier en PE van elkaar te scheiden voor hergebruik als grondstof. Ook hierbij is Energy Recovery voorlopig de beste manier om het te recyclen als schone energie.

 • Ze zijn veel minder milieubelastend en steeds vaker uit hernieuwbare bron.
 • Alle pvc-vrije printmedia hebben een kleine ecologische footprint.
 • Pvc-vrije printmedia zijn neutraal voor het grondwater.
 • PP, PE en PET zijn dimensioneel stabiel, oftewel: ze krimpen niet. Je kunt grote prints dus ook stotend plakken, wat mooier is dan overlappend plakken.
 • Omdat ze niet krimpen krijg je geen "rouwranden" rond je laminaat. Bovendien kan een dikke lijmlaag gebruikt worden waarmee kleine oneffenheden worden gecompenseerd (UV-inkt bijvoorbeeld)
 • PP kan een grotere kleurdiepte weergeven bij fullcolor-print. De afdrukken zullen daarom mooier zijn.
 • PP is van zichzelf bacterie en schimmel werend omdat het zo glad is dat er bijna geen voedingsbodem onstaat
 • PP, PE zijn buitengewoon goed bestand tegen chemische inwerking.
 • PET is goed bestand tegen zuren (niet tegen geconcentreerde alcoholoplossingen)
 • PP en PE nemen (bijna) geen water op. De backing en folie zijn daarom ongevoelig voor veranderingen in luchtvochtigheid. Het bobbelt niet.
 • PET is sterk en zeer goed bestand tegen slijtage
 • PET is ook zeer goed bestand tegen vervorming

Nee, integendeel. De PP printfolies en laminaten uit onze collectie hebben (ongelamineerd) een buitenbestendigheid van 4 jaar. Dat is voor de meeste middellange termijn toepassingen ruim voldoende. Net zo lang als een intermediate pvc folie, bijvoorbeeld. Binnen kan de folie  voor lange termijn toepassingen gebruikt worden. Gelamineerd doet de levensduur niet onder voor polymere pvc, door de UV-filters in het laminaat. Omdat er geen weekmakers zijn gebruikt die langzaam uitlogen zal de folie niet na die termijn verharden en craqueleren. Het wordt alleen wat geler. 

We hebben ook een One Way Vision van PET. Die is heeft een levensduur van 5 jaar. Traditionele OWV van pvc is meestal maar half zo lang houdbaar. En al die tijd krimpt de folie ook nog eens niet!

En dan hebben we nog de PP interieurfolie met een levensduur van 10 jaar.

Nee, zo simpel ligt het niet.

 • Voor sommige toepassingen is pvc de enige keus omdat er simpelweg (nog) geen alternatieven voor zijn. Kunststof kozijnen met een levensduur van 75 jaar, bijvoorbeeld. Dat is duurzamer dan hardhout. En soms is het alternatief zo duur dat het geen rendabele vervanger is. In deze gevallen is pvc ook de duurzame optie. Dat geldt eigenlijk alleen voor hard pvc (pvc-u) dat minimaal weekmakers bevat en voornamelijk in de bouw wordt gebruikt.
 • Pvc heeft sterk brandwerende eigenschappen. Het is slecht brandbaar en zelfdovend. Voor interieur en publieke ruimten (beurzen) is dat belangrijk. Je weet wel: dat B1 certificaat. Het brandwerend maken van pvc-vrije folies is goed mogelijk, maar duurder.

Toch nog een vraag over je bestelling?

Contactgegevens

Neem contact op

* Verplichte velden
Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta